Eνταση στον Ερημίτη μετά την εμφάνιση γεωτρύπανων

http://www.corfutime.gr/?p=19221

Οι κάτοικοι στην Κέρκυρα σήμερα αγωνίζονται ενάντια στην εκποίηση του Ερημίτη, αυτού του σπάνιου οικοσυστήματος. Η περιοχή «Ερημίτης» στην Κασσιώπη - Κέρκυρας έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, απολύτου προστασίας, Το Περιφερερικακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων αποφάσισε την απαγόρευση της καθ' οιονδήποτε τρόπο ιδιωτικοποίησής της περιοχής και την ανάκληση της απόφασης της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρησή της επί 99 χρόνια.Με αριθμό απόφασης 131-12/2011 στις 23/7/2011 είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία ότι «Aναγνωρίζει την μοναδικότητα και την τεράστια οικολογική αξία (σαν κυρίαρχο στοιχείο της φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Νήσου Κέρκυρας) του οικοσυστήματος «Ερημίτης», σαν ενιαίο σύνολο (2.000 στρεμ. βραχονησίδα «Περιστέρα» -Καπαρέλι- τρεις παράκτιες λίμνες υδροβιότοποι - Άκολη, Βρωμολίμνη, Σαβούρα – Αυλάκι).

geotripano erimitiEνταση επικρατεί από χθες  στην περιοχή του “Ερημίτη” όταν κάτοικοι  αντέδρασαν  στην εμφάνιση γεωτρύπανων, εταιρείας που,έχει προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ.Σε συμπαράστασή τους έσπευσαν σήμερα  και στελέχη της αυτοδιοίκησης (από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ).
Δηλώσεις Πελάη-Γουλή
Σύμφωνα με το στέλεχος της ΛΑΣΥ Στ. Πελάη που ήταν παρών στην περιοχή επιχειρήθηκαν εργασίες διάνοιξης  γεωτρήσεων ώστε να γίνει μελέτη για την τσιμεντοποίηση του Ερημίτη.
Κατά τον ίδιο η μαζική αντίδραση των παριστάμενων απέτρεψε τις εργασίες να προχωρήσουν. “Απαιτήσαμε από το δήμαρχο Κέρκυρας να εφαρμόσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που αναφέρει ότι καμία διευκόλυνση δε πρόκειται να καλέσει ο δήμος και παράλληλα να ανακαλέσει την άδεια που έδωσε η πολεοδομία του δήμου πριν λίγες μέρες για να γίνουν οι γεωτρήσεις. Είχαν  δεσμευθεί ότι θα ανακαλέσουν την άδεια. Αλλα ψηφίζουν  μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, άλλα πράττουν τελικά”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο πνεύμα και ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ ΙΝ Θ. Γουλής που τόνισε ότι τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι ότι “η κυβέρνηση είναι αδίστακτη στην εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων μέσω το ΤΑΙΠΕΔ. Από την άλλη ο Δήμος Κέρκυρας φαίνεται ότι διευκολύνει μέσω άδειας για γεωτρήσεις. Φαίνεται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. αλλά και των κομμάτων  που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές στην Ελλάδα”.
Ο δήμος Κέρκυρας
Σε παρέμβασή του  το μεσημέρι στο “Ράδιο Επτάνησα” ο αντιδήμαρχος Γ. Πανταζής ανέφερε  μεταξύ άλλων ότι το ΤΑΙΠΕΔ που φέρεται αυτή τη στιγμή ως ο ιδιοκτήτης των 500 στρεμμάτων  στην  περιοχή έκανε αίτηση γεωλογικής μελέτης υπό την επίβλεψη δασαρχείου και αρχαιολογίας. “Είπαν ότι θα ανοίξουν 6 τρύπες  για να δούν μήπως υπάρχουν χάσματα κάτω  από την επιφάνεια του εδάφους”, σημείωσε ο κ.Πανταζής. Ο αντιδήμαρχος ανέφερε ακόμη ότι “ο Δήμος δεν είχε δικαίωμα να αρνηθεί αυτή την εξέλιξη σε ένα ιδιοκτήτη που θέλει να κάνει μια εδαφολογική μελέτη”.
Στην περιοχή βρέθηκαν εκτός των άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στεφ. Σαμοίλης, η  υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Ν. Πανδή, ενώ διακριτική υπήρξε η παρουσία της Αστυνομίας΄.
Ο σύλλογος  προστασίας περιβάλλοντος
Είχε προηγηθεί σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, μετά από κατεπείγουσα πρόσκληση του Συντονιστικού Αγώνα για τη διάσωση του Ερημίτη.
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο που απέστειλε ο σύλλογος υπογράμμιζε ότι «όπως ομόφωνα διαπίστωσαν οι παριστάμενοι, η σημερινή αιφνιδιαστική εμφάνιση στον Ερημίτη οχήματος με γεωτρύπανο αθηναϊκής εταιρίας που έχει προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ είναι μία απόπειρα αιφνιδιασμού του τοπικού και παγκερκυραϊκού κινήματος για τη σωτηρία του οικοσυστήματος της περιοχής. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται «υλική» (μη νομική) ενέργεια. Τούτο, με την έννοια ότι απαντά στο νομικώς εμπεριστατωμένο εξώδικο του Συντονιστικού και του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας (μεταξύ άλλων) κλιμακώνοντας, και μεταφέρει την αντιπαράθεση στο επίπεδο της γυμνής ισχύος. Είναι κίνηση εξόχως πολιτική, που μπορεί και πρέπει να απαντηθεί με λαϊκό «ισοδύναμο τετελεσμένο», αμιγώς πολιτικά. Άλλωστε αυτή η προπετής αυθαιρεσία εκδηλώνεται μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, καταδεικνύοντας ασέβεια απέναντι στη Δημοκρατία”.
Η κίνηση Πολιτών “Ενάντια στο Ξεπούλημα του Ερημίτη”
Η κίνηση Πολιτών του Ερημίτη με αφορμή τα γεγονότα δημοσιοποίησε τα εξής:
“Πλήθος πολιτών, εκπρόσωποι τοπικών κερκυραικών φορέων, θεσμικοί παράγοντες (βουλευτές, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι) παραμένουμε από τις 7 πμ στον Ερημίτη αποτρέποντας την έναρξη γεωτρήσεων για λογαριασμό του σφετεριστή του χώρου ΤΑΙΠΕΔ.
Όλες αυτές τις ώρες εξελίσσεται ένας πρωτοφανής εμπαιγμός από διοικητικούς και θεσμικούς παράγοντες του δήμου Κέρκυρας.
Το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται εφοδιασμένο με άδεια από την αρμόδια πολεοδομία του Δήμου, η οποία εξεδόθη με διαδικασίες εξπρές. Η άδεια αυτή είναι άκυρη καθώς αγνοεί επιδεικτικά το νομικό «πασίδηλον» ότι έχουν υποβληθεί και εκκρεμούν ενώπιον του ΣΤΕ τρείς (3) αιτήσεις ακύρωσης κατασχετικών πράξεων του Δημοσίου. Ομοίως απαξιώνει και τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας”.
erimitis 2erimitis3erimitis4erimitis5

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ