Για την επέτειο 32 χρόνων από το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Πυρηνική Ενέργεια - Όχι ευχαριστώ
Για την επέτειο 32 χρόνων από το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ 

26.4.2018
Τριάντα δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ. Οι επιπτώσεις του παραμένουν τραγικές και συνεχίζουν να γίνονται αισθητές. 
Για τους Οικολόγους Πράσινους η πυρηνική ενέργεια δεν συγκαταλέγεται στην καθαρή ενέργεια και πρέπει να εγκαταλειφθεί παγκοσμίως. 
Με αφορμή τη σημερινή επέτειο δημοσιοποιούμε το πρόσφατο ψήφισμα του 14ου Συνέδριου των Οικολόγων Πράσινων, το οποίο εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του και την αντίθεση του για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της Τουρκίας, που πρόσφατα εγκαινιάστηκε.
Την αντίθεση τους στο πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου έχουν εκφράσει επίσης τα πράσινα κόμματα σε Τουρκία και Κύπρο. Δείτε σχετικά:
http://www.yesilsolparti.com/ne-akkuyuda-ne-de-baska-bir-yerde-nukleer-santral-istemiyoruz/
http://www.cyprusgreens.org/index.php/announcements/itemlist/tag/Τσερνόμπιλ
__________________________________________________________
Ψήφισμα του 14ου Συνέδριου για το νέο πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία
Πυρηνική Ενέργεια στη Μεσόγειο - Όχι ευχαριστώ

Το 14ο Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του και την αντίθεση του για το νέο πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της Τουρκίας, που πρόσφατα εγκαινίασαν την κατασκευή του οι Πρόεδροι Τουρκίας και Ρωσίας, λίγα μίλια απέναντι από τις ακτές της Κύπρου. Ένα εργοστάσιο σε μια εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή, άκρως επικίνδυνη για την εγκατάσταση πυρηνικού εργοστασίου.
Για τους Οικολόγους Πράσινους η πυρηνική ενέργεια δεν συγκαταλέγεται στην καθαρή ενέργεια και πρέπει να εγκαταλειφθεί παγκοσμίως. Το κάρβουνο, ο άνθρακας,  το πετρέλαιο και άλλες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούμε σήμερα,  βοηθούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Οι  κλιματικές αλλαγές που βιώνουμε κάθε μέρα, είναι αποτέλεσμα της άναρχης χρήσης των πιο πάνω πηγών ενέργειας. Η ανθρωπότητα δεν έχει άλλη επιλογή από το να στραφεί στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε συνδυασμό με την αξιοποίηση ποικιλίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και ιδιαίτερα της ηλιακής ενέργειας που είναι άφθονη και αβλαβής, είναι η μόνη σίγουρη και ασφαλής μέθοδος κάλυψης των ενεργειακών αναγκών.
Σε περίπτωση ατυχήματος οι επιπτώσεις όπως γνωρίζουμε είναι μη αντιστρέψιμες και τεράστιας εμβέλειας ξεπερνώντας τα σύνορα μια χώρας. Η ραδιενέργεια από ένα πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε περίπτωση διαρροής θα καταστρέψει τη ζωή των ανθρώπων αλλά και κάθε ζωντανού πλάσματος στην περιοχή. Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί ένα γιγαντιαίο και αλληλεξαρτώμενο οικοσύστημα. Μια πιθανή απώλεια ραδιενέργειας πλήττει άμεσα εκτάσεις πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων και περισσότερο. Το ατύχημα στο Τσερνομπίλ ακόμα βασανίζει τους ανθρώπους και το περιβάλλον σε όλες τις χώρες γύρω από τον Εύξεινο Πόντο όπως και αυτό της Φουκοσίμα στην Ιαπωνία.
Εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι, στην Ελλάδα αλλά και μέσα από τις παρεμβάσεις μας στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, θα αγωνιστούμε για ένα καθαρό περιβάλλον με καθαρές πηγές ενέργειας, ενάντια στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ