Επιτακτική η ανάγκη πλήρους απαγόρευσης χρήσης νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων



Επιβεβλημένη η θετική ψήφος της Ελλάδος στην σχετική πρόταση απαγόρευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
                                                                                                 
Τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα εγκρίθηκαν σε επίπεδο ΕΕ τη δεκαετία του '90, ενώ μετά από δεκαετίες επιστημονικών ερευνών έχει πια σήμερα καταδειχθεί η βλαπτική δράση τους ότι σε ότι αφορά τις μέλισσες αλλά και άλλους επικονιαστές, με εντονότατες επιπτώσεις συνολικά στο φυσικό περιβάλλον αλλά και την Δημόσια υγεία.
Η εν λόγω κατηγορία φυτοφαρμάκων επηρεάζει δραστικά το κεντρικό νευρικό σύστημα των μελισσών, παραλύοντας τες και οδηγώντας τες στον θάνατο ακόμη και σε μικρές δόσεις. Πρωθύστερες επιστημονικές μελέτες έχουν παρουσιάσει αποτελέσματα  που αποδεικνύουν πως τα φυτοφάρμακα βλάπτουν επίσης τη μνήμη των μελισσών και μειώνουν σημαντικά τον ρυθμό γέννησης των βασιλισσών τους. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές που έρχονται σε επαφή με μη ανθοκομικές καλλιέργειες αλλά και με ραντισμένο έδαφος και πηγές νερού κινδυνεύουν επίσης με θάνατο. Μετά από χρόνια αγώνων από μελισσοκόμους και περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιόρισε τη χρήση τριών ιδιαίτερα τοξικών νεονικοτινοειδών το 2013. Η επιστημονική κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων συνηγορούν πως ήρθε η ώρα της πλήρους απαγόρευσης των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων.
Ο Εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, Φίλιππος Γκανούλης, δήλωσε σχετικά: «Είναι πια επιτακτική η πλήρης απαγόρευση της χρήσης των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων την στιγμή μάλιστα που τουλάχιστον εννέα κράτη μέλη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εκφράσει ανοιχτά τη στήριξή τους στην πρόταση καθολικής απαγόρευσης της επιτροπής, και θα ψηφίσουν σχετικά.  Ο κλάδος της μελισσοκομίας θεωρείται ως ένας από τους πλέον υποσχόμενους κλάδους της αγροτικής παραγωγής, ενώ η χώρα μας βρίσκεται στη πρώτη θέση στην παραγωγή ποιοτικού μελιού στην Ε.Ε. μιας και όλες οι έρευνες συγκλίνουν στην απαράμιλλη ποιότητά του και τα μοναδικά διατροφικά του χαρακτηριστικά. Η ψήφος της χώρας μας υπέρ της απαγόρευσης θα ενισχύσει σημαντικά τις περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου στην εγχώρια και τις διεθνείς αγορές».

Η εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινω

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

SOS εκπέμπει το Νοσοκομείο Λευκάδας

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΣΕΙ