Η ΛΑΘΟΣ ΣΚΕΨΗ


Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης. Και, το 'χετε πιάσει το νόημα, για να έχουμε παγκόσμια ημέρα, μάλλον είμαστε σώτο σε σκέψη.
Για να έχουμε ωραίες και σωστές σκέψεις, γνώμες, ιδέες, βασικές προϋποθέσεις είναι να αφιερώνουμε χρόνο για να σκεφτούμε (κυρίως πριν μιλήσουμε) και να ακούμε πολλές και διαφορετικές απόψεις. Ει δυνατόν από ανθρώπους που σκέφτονται εντελώς αντίθετα προς εμάς.
Παρατηρώ συχνά στις αναρτήσεις μου όταν μια άποψή μου συμπίπτει με αυτήν της πλειοψηφίας να αποθεώνεται (ένα «καλή σκέψη» αρκεί) κι όταν δεν συμπίπτει, ή, απέχει πολύ, να πέφτει ηλεκτρονικό ξύλο με σκοπό να μην ακουστεί!
Έλα που δε μου αρέσει να τις τρώω όμως!
Το πρόβλημα είναι σοβαρό. Μπαίνουμε με τα μούτρα σε έναν Μεσαίωνα φίμωσης και πόλωσης. Διλήμματα παγίδες μας προσφέρονται κάθε μέρα:
«Αυτόν, ή αυτόν;» κανέναν από αυτούς!
«Έτσι, ή έτσι;» έτσι για σένα αλλιώς για μένα, παραλλιώς για τον άλλον.
«Γιατί;» «Γιατί όχι;»
Οι γνώμες πρέπει να ακούγονται. Και οι αντίθετες. Και οι ακραίες. Και οι επικίνδυνες. Πολλές φορές ο κίνδυνος δεν είναι να ακουστεί μια γνώμη, αλλά να φιμωθεί.
Ένα παιδί, οφείλουμε να το μάθουμε να μην πίνει χλωρίνη, όχι να εξαφανίσουμε τη χλωρίνη από το σπίτι, γιατί στο διπλανό σπίτι που θα πάει επίσκεψη, θα την έχουν στο νεροχύτη, δίπλα από το ξύδι. Και θα πρέπει να μπορεί να την αναγνωρίσει.
Μη συμβάλλετε στη φίμωση καμιάς ιδέας. Δυναμώσετε τη σκέψη, το συναίσθημα και την καλή κρίση ώστε οι σάπιες ιδέες να πέσουν από μόνες τους.
Εκτός κι αν προτιμάτε, να καλύπτουν με βρακιά τα αρχαία αγάλματα γιατί σκανδαλίζονται, να κατεβάζουν τις εικόνες με τον θηλασμό γιατί δείχνουν το γυναικείο στήθος κι όχι ένα μωρό να τρώει, να πετάγεται το κάθε κατευθυνόμενο «Hoaxes» να σας βάζει φίμωτρα και να τιτλοφορείται «ανεξάρτητος ελεγκτικός φορέας».
Τέλος, μια γνώμη που σας φαίνεται εξωφρενική και ελάχιστα δημοφιλής, σκεφτείτε την δύο φορές. Ενδέχεται στο τέλος να πείτε:
«Κι όμως γυρίζει».
Tης Αννυ Λιγνού https://www.facebook.com/falbalitsa

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ