ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 2021
Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Πολλές έχουν επίσης πληγεί σοβαρά από την κρίση λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Το Κοινοβούλιο έχει ζητήσει την καταπολέμηση αυτών των ανισοτήτων.
Αφορμή για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας ήταν, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, η πρώτη απεργία γυναικών που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος τη δεκαετία του ’60 αναζωογόνησε τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία από το 1977 εορτάζεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.
Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας δεν είναι μια ημέρα ένδειξης αγάπης από την πλευρά των ανδρών προς τις γυναίκες. Είναι μια ημέρα μνήμης για όλες εκείνες τις μικρές και μεγάλες «μάχες» που έχουν δώσει και συνεχίζουν να δίνουν οι γυναίκες σε όλη την υφήλιο για ίσα δικαιώματα παντού.
Παρά τους αγώνες που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, οι ανισότητες συνεχίζουν να υπάρχουν, στο χώρο της εργασίας, ακόμα και στην ίδια την οικογένεια. Η ενδοοικογενειακή βία που ενισχύθηκε κατά την περίοδο του εγκλεισμού λόγω του κορονοϊού, η διαφοροποίηση στους μισθούς σε επαγγελματικό επίπεδο, η απάνθρωπη αντιμετώπιση των γυναικών στις χώρες της Ασίας και της Αφρικής επιβεβαιώνουν ότι ο δρόμος μας για την ισότητα είναι μεγάλος και δύσκολος. Δεν σταματάμε όμως.
Εμείς οι γυναίκες θέλουμε να επιλέγουμε ελεύθερα, και παιδιά, και δουλειά, και ίση αμοιβή, και συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων και θα μπλοκάρουμε την επιστροφή μας στην δεκαετία του ’50.
Γιατί είμαστε οι κόρες των γυναικών που μπήκαν στην φυλακή, που εξοβελίστηκαν από τις οικογένειες και τις κοινότητές τους, διεκδικώντας δικαίωμα στην εκπαίδευση, δικαίωμα ψήφου, δικαίωμα στην επιλογή, δικαίωμα σε μια ολοκληρωμένη ζωή.
Σχόλια