Τα 200 χρόνια από την Παλιγγενεσία του Έθνους μάς βρίσκουν στη δική μας τρικυμία εθνική, παγκόσμια, προσωπική με τους εχθρούς και τους φίλους στους κλασικούς τους σχηματισμούς …
Αυτές οι σκέψεις και τα συναισθήματα μιας δημοσίευσης εδώ είναι μικρά στιγμιότυπα μιας επιτακτικής ανάγκης που μεγαλώνει μέσα μας: να σκεφτούμε ξανά, ουσιαστικά, να βρούμε σημεία ταυτότητας και προσανατολισμού πάλι και πάλι, όπως έρχονται τα κύματα κι άλλα κύματα αυτής της τρικυμίας.
Από την παλιά αμεριμνησία και το πέρασμα στον φόβο η επιστροφή στο βαθύ λαρύγγι της Ιστορίας.
Γιατί ο γενικός, σταθερός μας κανόνας είναι σαφής και διαυγής. Τον βαφτίζουμε στην κολυμβήθρα της ιστορικής μνήμης και το όνομα αυτού έχει τη λάμψη μιας αστραπής: Συνέχεια!
Από εκεί προερχόμαστε, εκεί καταλήγουμε. Όχι ακριβώς στο χώμα.
Το 21 είναι η αιμάτινη, μπαρουτοκαπνισμένη Σύνδεσή μας με τον μεγάλο χρόνο του κόσμου.
Συνοψίζει την ανθεκτικότητα μας στις χιλιετίες του παρελθόντος και του μέλλοντος.
Συμβαίνει να καλπάζει προς εμάς αυτό το συμπέρασμα, αυτή η επίγνωση και η συνείδηση. Ξανά με την ανάγνωση του ηρωισμού και την δυνατότητα κυρίως τώρα, κυρίως μέσα μας, του Αδιανόητου.
Ο μεγάλος χρόνος της Συνέχειας είναι απλά συγκεκριμένος και απτός.
Απτός, μία ακριβής λέξη στο πέρασμα αιώνων σκλαβιάς, φοβέρας, τρόμου, ήττας, προδοσίας, πείσματος και αντοχής στη σταθερή πορεία του αίματος.
Απτός, όταν μπορούμε να ακούμε το θρόισμα της θυσίας μέσα μας: τους έγδαραν, τους αποκεφάλισαν, τους απαγχόνισαν, τους έκαψαν, τους έσυραν δούλους στα σκλαβοπάζαρα. Εκείνα τα μικρά παιδιά με τις τρυφερές μητέρες τους, τους γέρους και τους νέους που βυθιζόταν ανώνυμοι, αλυσοδεμένοι και μεγαλοπρεπείς μέσα στα αμπάρια του Ιμπραήμ, στο βυθό κάτω από το γεωπολιτικό σκηνικό του Ναυαρίνου πριν και μετά την γενοκτονία, τον αφανισμό στην Πελοπόννησο.
Η Τιμή και η απόφαση για Ελευθερία από το μέσα όριο τους που βρίσκει και ακουμπάει τον Θεό είναι η προσωπική απόφαση που γίνεται Ιστορία.
Και η Ιστορία τότε σε βρίσκει γυμνό, πεινασμένο, ξυπόλυτο Έλληνα και σε τοποθετεί στο λαμπρό δρόμο για το Μεσολόγγι, τα Ψαρά, τη Χίο, το Κούγκι Αγία Λαύρα, Τριπολιτσά, Δούναβη και όλα τα άλλα ονόματα της θυσίας.
Θερμοπύλες διάσπαρτες στον ασύλληπτο Χρόνο του Ελληνισμού.
1821: Ομάδες των ατάκτων, Κλέφτες και Αρματολοί κατεβαίνουν από τα βουνά και τουφεκίζουν την ησυχία του Οθωμανικού ζυγού και ελευθερώνουν τη γη.
Λόγιοι και διανοούμενοι που διανοούνται τη θυσία, ισχυροί της διασποράς, οι καριέρες και οι περιουσίες καίγονται στον Αγώνα, η ύπαρξή τους καίγεται στον Αγώνα, όλοι και όλα στο αρραγές σημείο, στο υψηλό σημείο που έθεσαν οι Υψηλάντηδες και ο Ρήγας το νόημα της θυσίας .
1821: η απόλυτη φυγή προς την Ιερή Τρέλα, η χρονική στιγμή που ενώνει τους μακρόσυρτους σκοτεινούς αιώνες των αδιάκοπων εξεγέρσεων μετά την άλωση της Πόλης σε Εθνική Παλιγγενεσία.
Ενεργοποιώντας το αόρατο και φοβερό βήμα της Φιλικής Εταιρείας, ο ψίθυρος των τριών “κατεστραμένων εμποροϋπαλλήλων” της συντονίζει την ορμή και την απόφαση ενός κατακερματισμένου Έθνους σε αυτή τη μαγική στιγμή της Επανάστασης.
Τσακάλωφ, Ξάνθος, Σκουφάς ονόματα και ψυχές που πέφτουν σαν άστρα στον δικό μας ουρανό.
1821: και ο Κολοκοτρώνης μέσα μας.
Η στρατηγική του ιδιοφυΐα δεν έχει τα όρια του πεδίου της μάχης, αλλά του ατέρμονου πεδίου του Έθνους, το ΟΡΑΜΑ του μέλλοντός του, την αγάπη του για την πατρίδα.
Η φυλακή του σήμερα είναι το δικό μας κελί, το κελί της νεοελληνικής κακοδαιμονίας και μικρότητας, του κοτζαμπασισμού που συνεχίζει να μας φυλακίζει ερμητικά.
1821: ο Καποδίστριας μέσα μας.
Η μεγάλη πολιτική και διπλωματική ιδιοφυΐα της εποχής του παραδίδει τον εαυτό του στη Συνέχεια του Έθνους με την συντριπτική αυταπάρνησή του. Η σφαίρα που τον δολοφονεί είναι ακόμη ενεργός, σφηνωμένη στο δικό μας σήμερα και δολοφονεί κατά συρροή το μέλλον, την πρόοδο, αυτό που αξίζει η χώρα.
1821: οι 30.000 γλώσσες που οι Οθωμανοί έκοψαν, γιατί αρνήθηκαν να πάψουν να ομιλούν ελληνικά, στο Κάιρο στην Αίγυπτο και νωρίτερα οι περίπου άλλες τόσες στην Συρία, συνεχίζουν να ομιλούν μέσα μας και παντού τη γλώσσα του Ομήρου.
Το σπαθί που ξεριζώνει τις γλώσσες των Ελλήνων, ριζώνει τη Γλώσσα μας πιο βαθιά στην πείσμωνα συνείδηση της Συνέχειας που σε τοποθετεί από τη κοινή, θνητή σου μοίρα στη κοινή μήτρα της αθανασίας.
1821: η μπαρουτοκαπνισμένη Πίστη, οι ταπεινοί καλόγεροι που ανατινάζουν τη σκλαβιά και οι 75 μάρτυρες μητροπολίτες, ο απαγχονισμένος Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, οι Συνάξεις στα μοναστήρια, οι Συνάξεις στις εκκλησίες που κράτησαν τον πυρετό των δικτύων του ξεσηκωμού και της επικοινωνίας για την Ελευθερία. Αιώνες και Στιγμές με τον Θεό.
1821: Μόνο ένας Έλληνας να μείνει, πάντα θα πολεμούμε και μην ελπίζεις πως την ζωή μας θα την κάνεις δική σου, βγάλ’ ντο από τον νου σου. Θεόδωρος Κολοκοτρώνης από επιστολή του στον Ιμπραήμ.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΥΔΡΙΟΥ «ΒΙΛΧΕΛΜ ΝΤΑΙΡΠΦΕΛΝΤ»
Λήψη συνδέσμου
Facebook
X
Pinterest
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Άλλες εφαρμογές
Σχόλια
Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο
-
Ποια είναι τα φρούτα Nightshade και πώς επιδρούν στη διεργασία της φλεγμονής Ερμής Α. Γεωργιάδης, Μοριακός Βιολόγος, (ermovirus@gmail.com) Ποια είναι τα φρούτα Nightshade και πώς επιδρούν στη διεργασία της φλεγμονής Ερμής Α. Γεωργιάδης, Μοριακός Βιολόγος, ( ermovirus @ gmail . com ) https://www.myoskeletiko.com Τα Nightshades (νυχτολούλουδα) είναι η κοινή ονομασία για τα φυτά του γένους Solanum, και γενικότερα για τα συγγενικά φυτά της οικογένειας Solanaceae. Η προέλευση του ονόματος "νυχτολούλουδο" δεν είναι γνωστή, αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι το όνομα απλώς περιγράφει ότι αυτά τα φυτά προτιμούν να μεγαλώνουν και να ανθίζουν στην απογευματινή σκιά αλλά και τη νύχτα. Σύμφωνα με τους βοτανολόγους ονομάζονται φρούτα όσα προέρχονται από το ανθοφόρο μέρος ενός φυτού και περιέχουν σπόρους, όπως π.χ. τα ρόδια, οι φράουλες, οι ντομάτες, οι μελιτζάνες κ.ά. Αντίθετα, τα λαχανικά είναι τα υπόλοιπα ...
Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022 http://www.thestreetjournal.gr/2022/10/blog-post_587.html?spref=fb&fbclid=IwAR3SuEo4fu0771NeHYlcjsjJFuu4yEC2jGm9bFugLVD2sGfoDdZpItBqnc8 Ένα μαγικό μουσικό ταξίδι χάρισαν οι μουσικοί Θανάσης Κλεόπας και Ευγένιος Βέρσης το βράδυ του Σαββάτου 29 Οκτωβρίου, σε εκδήλωση που έγινε στο σπίτι του συγγραφέα και ακτιβιστή Μιχάλη Μαραγκάκη, και της συζύγου του Μαρίας Σουμπάση, στο Νεοχώρι της Λευκάδας. Είναι μια εκδήλωση που είχαν σκοπό να διοργανώσουν εδώ και μια δεκαετία περίπου και πήρε σάρκα και οστά αυτές τις μέρες. Στην εκδήλωση συμμετείχε και η ποιήτρια Ιωάννα Κόκλα, η οποία ανέγνωσε στίχους από έργα της.
Ποντίκι ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 Ξετυλίγοντας το κουβάρι της Ελληνικής (αν)αξιοπιστίας ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ Η τρόικα , το εγχώριο πολιτικό σύστημα και η μεταξύ τους σχέση συνενοχής Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θεωρείται αυτονόητο ότι μπορούν να βάζουν στόχους – πολιτικούς, οικονομικούς, δημοσιονομικούς – και να τους πετυχαίνουν. Οι στόχοι δεν εκπληρώνονται φυσικά όλοι, στις περιπτώσεις όμως που πέφτουν έξω, είναι τουλάχιστον σε θέση να βρουν τι πήγε στραβά: είτε ο στόχος δεν ήταν ρεαλιστικός, είτε έγιναν λάθη στην επιδίωξή του, είτε υπήρξαν απρόβλεπτα δεδομένα που ανέτρεψαν τον προγραμματισμό. Στα μάτια λοιπόν του μέσου Ευρωπαίου, η εικόνα μας χώρας με συνεχείς και θεαματικές αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς της στόχους, όπως η Ελλάδα, εύλογα θεωρείται προβληματική: πόσο αξιόπιστη – και τελικά πόσο «ευρωπαϊκή» – μπορεί να είναι μια χώρα που αποτυγχάνει συνεχώς και που αδυνατεί να εντοπίσει τους λόγους και να διορθώσει την κατάσταση; Την ...
Σχόλια