Έγινε η εκδήλωση για ελεύθερες παραλίες στο Κάστρο-ΤΑΟΛ-Τουριστικό Περίπτερο
Έγινε η εκδήλωση για ελεύθερες παραλίες στο Κάστρο-ΤΑΟΛ-Τουριστικό Περίπτερο
ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ –ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΠΕΡΙΠΤΕΡΟ Facebook.com/ελεύθερες-παραλίες-κάστρο-τουριστικό-περίπτερο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με μεγάλη συμμετοχή έγινε η ανοιχτή εκδήλωση για ελεύθερες παραλίες στο Κάστρο-ΤΑΟΛ-Τουριστικό Περίπτερο
Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία έγινε στην Πλατεία Μαρκά, η πρώτη ανοιχτή δημόσια εκδήλωση η οποία εξελίχτηκε σε φόρουμ πλατειάς ανταλλαγής απόψεων, ενάντια στην μακροχρόνια παραχώρηση/ιδιωτικοποίηση του τουριστικού περιπτέρου στο Κάστρο που προωθεί ο δήμος μέσω του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου καθώς και στην πώληση του παλιού Οινοποιείου του ΤΑΟΛ που προωθεί η τωρινή του διοίκηση.
Καταδείχθηκε ότι η σκοπούμενη επέμβαση αποτελεί προσβολή και ύβρη της ιστορίας, του πολιτισμού, της πνευματικής και καλλιτεχνικής παράδοσης και δημιουργίας του λευκαδίτικου λαού αλλά και του ουσιαστικού νοήματος του τουρισμού και της μοναδικής αμμώδους ακτής, στοιχείου που ως βασικός τουριστικός πόρος – προορισμός μπορεί και από μόνος να υποστηρίξει μια τουριστική ανάπτυξη, υγιή, χωρίς «σουίτες» και beach Bar, αφήνοντάς την ήσυχη να λειτουργεί ως ελεύθερη παραλία, για τους κατοίκους της Λευκάδας και τους επισκέπτες.
Από όλους τους συμμετέχοντες καταδικάστηκε η προσπάθεια για ριζική αλλοίωση της περιοχής, για αλλαγή χρήσης και κατάργησης της ελεύθερης πρόσβασης των συμπολιτών μας και των επισκεπτών. Τέλος υποστηρίχτηκε η ιδέα της δημιουργίας Συντονιστικής Επιτροπής ανοιχτής σε όλους και όλες που αγωνίζονται για τους σκοπούς αυτούς, ώστε να συνεχιστεί συλλογικά και μαχητικά η προσπάθεια για να αποτραπεί αυτό το «έγκλημα».
Tην εκδήλωση άνοιξε ο Νίκος Σταματέλος που έδωσε με τη σειρά το λόγο στους ομιλητές: Στον Γιάννη Κατωπόδη, αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας των απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων που ανέπτυξε την απόφαση της Ομοσπονδίας και την συμπαράσταση στον αγώνα αυτό. Παρέμβαση υπέρ αυτού του αγώνα έκαμε ο Ηλίας Τσάκαλος τ. πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Λευκάδας.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις του Δημ. σύμβουλου Πέτρου Ζαβιτσάνου, της Μάρως Φίλιππα-Αποστόλου, καθηγήτριας στην αρχιτεκτονική σχολή ΕΜΠ και της Μαρίας Λαμπρινού, τ. προϊσταμένης της διεύθυνσης νεότερων μνημείων Ιονίων καθώς και του χημικού μηχανικού περιβαλλοντολόγου Γιώργου Θερμού. Στη συνέχεια αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος όπου μίλησαν οι:
Βασίλης Σάντας, Πάολο Κοντσέτι, Μιχάλης Μαραγκάκης, Γεράσιμος Αραβανής, Γιώργος Φίλιππας, Φίλιππος Μεσσήνης, Στάθης Βλάχος, Πάνος Κοσμάς, Χρήστος Παπαδόπουλος.
Κοινός τόπος των ομιλιών και των παρεμβάσεων ήταν η αντίθεση σε οιασδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης στην ευρύτερη περιοχή του Κάστρου.
Τονίστηκε ότι η μέχρι σήμερα εγκατάλειψη των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων δεν μπορεί να αποτελεί το πρόσχημα αλλαγής χρήσης και παράδοσης της περιοχής σε επιχειρηματικά συμφέροντα με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του λαού και των επισκεπτών της Λευκάδας από την καλλίτερη παραλία της πόλης. Εκφράστηκε η ριζική αντίθεση στην επιχειρούμενη εκποίηση του οινοποιείου από την διοίκηση του ΤΑΟΛ , με αίτημα να διαγραφούν τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί λόγω των ληστρικών επιτοκίων δανεισμού του παρελθόντος.
Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα του Στέλιου Ζαβιτσάνου.
ΛΕΥΚΑΔΑ ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ
Σχόλια