Μην απολογείσαι ποτέ για το δίκιο σου

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Μην απολογείσαι για τίποτα εάν ξέρεις ότι έκανες το σωστό.

                                                          Μεταξύ φίλων μπορεί και να υπάρξουν παρεξηγήσεις. Σε μια παρέα όμως δεν πρέπει να αποκόπτεται κανένας αν πρώτα δεν έχει αποδειχτεί η «ενοχή» του.                  
  Αν και… ποιος ορίζει τι είναι η ενοχή;

Ποιος είναι αυτός που αποφασίζει πότε μια συμπεριφορά είναι παραβατική και πρέπει να αντιμετωπιστεί; Αυτό που για μένα είναι σωστό αυτόματα γίνεται και για σένα; Και αν από την άλλη εγώ δε συμφωνώ με τις απόψεις σου περί ηθικής; Ο σωστός φίλος οφείλει να εξετάσει την άποψη και των δύο, ή όσων εμπλέκονται και ύστερα να συμπεράνει αντικειμενικά και αμέριστα ποιος έσφαλε και αδίκησε. Δε πρέπει να πάρει θέση αν δεν του ζητηθεί. Αν όμως δει την αδικία πρέπει να επέμβει και να βάλει τα πράγματα στην θέση τους. Πρέπει να αποκαταστήσει την τάξη των πραγμάτων και να δώσει το δίκιο σε αυτόν από τον οποίον το στέρησαν.

Μέσα σε μια παρέα κάποια από τα μέλη της έρχονται πιο κοντά μεταξύ τους. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι όταν συμβεί κάτι άσχημο υπερασπίζουμε αποκλειστικά τον φίλο με τον οποίο είμαστε πιο κοντά ή μένουμε αμέτοχοι. Φυσικά και μπορεί κάποιος να επιλέξει να μείνει άπραγος ώστε να μην βρεθεί ανάμεσα στην διαμάχη δύο άλλων ανθρώπων. Για να καταλάβεις όμως τις συνέπειες μιας τέτοιας απραξίας θα δανειστώ επίσης τα λόγια του Μπρεχτ και θα σου τα παραθέσω, γιατί θεωρώ ότι από την μικρή ιστορία που περιγράφει θα καταλάβεις ακριβώς τι μπορεί να συμβεί:

«Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους, δε διαμαρτυρήθηκα, γιατί δεν ήμουν Εβραίος. 

Όταν ήρθαν για τους κομμουνιστές δε φώναξα, γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής.

Όταν καταδίωξαν τους Τσιγγάνους, ούτε τότε φώναξα, γιατί δεν ήμουν τσιγγάνος. 

Όταν έκλεισαν το στόμα των Ρωμαιοκαθολικών που αντιτάσσονταν στο φασισμό, δεν έκανα τίποτα γιατί δεν ήμουν καθολικος. 

Μετα ήρθαν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν υπήρχε κανείς να αντισταθεί μαζί μου …Μπερτολντ Μπρέχτ

Συνεπώς, όπως έχουμε ξαναπεί, πρέπει να βοηθούμε τον φίλο μας να εξελίσσεται, να προχωρά και να βελτιώνεται υποδεικνύοντας του το σημείο στο οποίο έσφαλε. Πρέπει να τον αποτρέψουμε από την επανάληψη της αδικίας, γιατί το ίδιο λάθος δυο φορές είτε το κάνεις ενσυνείδητα και αποδεικνύεις την κακία σου είτε από αφέλεια. Εδώ είναι που ο φίλος πρέπει να επέμβει, για να επισημάνει το “από αφέλεια λάθος” ώστε να αποτραπεί η επανάληψή του. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε το δίκιο έναντι του λάθους και να πάρουμε θέση. Αυτό άλλωστε δείχνει ότι διαθέτουμε και μια ισχυρή προσωπικότητα, πως έχουμε άποψη και κρίση για τα πράγματα αλλά και πως όπως δεν ανεχτήκαμε την αδικία προς κάποιον άλλον, αντίστοιχα δεν θα ανεχτούμε την αδικία εις βάρος μας.

Παράλληλα θα ήθελα να σου πω για περιπτώσεις που αδικούμε ανθρώπους οι οποίοι μιας φέρθηκαν τόσο καλά, που δεν μπορούμε να το αντέξουμε. Και πώς το ανταποδίδουμε; Τους εκμηδενίζουμε, τους αφαιρούμε κάθε αξία που μέχρι εκείνη τη στιγμή έχουν αποκτήσει. Τους τοποθετούμε σε μια θέση εξισωμένη με τον οποιονδήποτε, σαν να μην μας προσέφεραν τίποτα. Λες και είναι ξένοι, τους κάνουμε
ποδοκνύμια του εγωισμού μας για να μην τους ανταποδώσουμε αυτό που δεν μπορούμε.
Δυστυχώς δεν έχουμε μάθει ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι υποχρεωμένος να μας αγαπά, να μας νοιάζεται, να μας ερωτεύεται, να μας σέβεται. Όλοι μιας το θέλουμε, όλοι μας το αναζητούμε, και όταν τα βρούμε όλα αυτά τι κάνουμε; Τα φυλάμε και τα προσέχουμε; Συνειδητοποιούμε το θησαυρό μας ή θεωρούμε δεδομένο το ενδιαφέρον, την αγάπη και τον πόνο του άλλου;                                 https://www.awakengr.com/


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ