ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ;

17.6.2011
Ανεξάρτητη έρευνα για την αστυνομική εμπλοκή στα επεισόδια της Τετάρτης, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι
Να εμποδίζουν την υπερβολική και αδιάκριτη χρήση βίας από την ΕΛ.ΑΣ καλεί τις ελληνικές αρχές η Διεθνής Αμνηστία
Ερωτηματικά για τον πρωθυπουργό από την παραμονή Παπουτσή 

                                                                       
Ενισχύονται τα σοβαρά ερωτηματικά που είχαν θέσει από την αρχή οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις πρωτοβουλίες της αστυνομίας στην κινητοποίηση και τα επεισόδια της περασμένης Τετάρτης. Το χθεσινό δελτίο τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας στο οποίο γίνεται αναφορά σε δυσανάλογη  χρήση βίας από την ελληνική αστυνομία σε βάρος διαδηλωτών, δίνει στο θέμα και διεθνή διάσταση.

Η οργάνωση κάνει ειδική αναφορά στην εκτεταμένη χρήση χημικών εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, αλλά και στις εικόνες που καταγράφηκαν στις 15 Ιουνίου στην Πλατεία Συντάγματος, με αστυνομικούς να ξυλοκοπούν έναν διαδηλωτή, να τον τραβούν από τα μαλλιά και να του σκίζουν τη μπλούζα. Όπως έγινε γνωστό πρόκειται για το μέλος της Π.Ο.Ε.Σ.Υ. κ. Απόλλωνα Λιακόπουλο.

Τα συμβάντα αυτά που έρχονται να προστεθούν στις δεκάδες καταγγελίες πολιτών για καταχρηστική συμπεριφορά, απρόκλητη βία, αναίτιες συλλήψεις και τραμπουκισμούς από μέλη των σωμάτων ασφαλείας, δημιουργούν εύλογες απορίες για το εάν η επιλογή αυτή συνιστά πολιτική κίνηση επιβράβευσης, έγκρισης και νομιμοποίησης μεθόδων που φαίνεται να ακολουθεί συστηματικά πλέον η ΕΛ.ΑΣ. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει συνδέσει τους τελευταίους μήνες το όνομα του με την αδυναμία αντιμετώπισης των αυξανόμενων περιστατικών εγκληματικής, τρομοκρατικής και ρατσιστικής βίας στην Αθήνα και την Περιφέρεια αλλά και την παγιοποίηση του καθεστώτος ατιμωρησίας για τους υπαλλήλους των σωμάτων ασφαλείας που εμπλέκονται σε περιστατικά βίας σε βάρος πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, η κάλυψη του πρωθυπουργού προς τον κ. Παπουτσή κατά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό δημιουργεί ερωτηματικά για συνολικότερη εμπλοκή της κυβέρνησης σε σχεδιασμούς να δημιουργηθούν εικόνες «χάους» στις πλάτες της ειρηνικής κινητοποίησης της Τετάρτης, με προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες.

Πέρα από την απόδοση πολιτικών ευθυνών, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από τον Πρωθυπουργό:

α) Τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας, με δημοσιοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου και των Εσωτερικών Διαταγών της ΕΛ.ΑΣ για την κινητοποίηση της 15ης Ιουνίου, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι ευθύνονται για τις μαζικές παραβιάσεις της νομιμότητας από τα κρατικά όργανα.
β) Την άμεση λειτουργία του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας.
γ) Τον τερματισμό της ατιμωρησίας, με διερεύνηση όλων των καταγγελιών που αφορούν περιστατικά κατάχρησης εξουσίας από εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.
δ) Την άμεση αποφυλάκιση του κρατούμενου Απόλλωνα Λιακόπουλου για τον οποίο έχουν καταγραφεί και κυκλοφορήσει ευρέως οι εικόνες της σύλληψης και κακοποίησης του.
ε) Την άμεση αποφυλάκιση του κρατούμενου Φώτη Δήμου ο οποίος κρατείται από τις 11 Μαΐου παρά το οπτικό υλικό και τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που ανατρέπουν τις σε βάρος του κατηγορίες.

Η Θεματική Ομάδα των Οικολόγων Πράσινων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα



Περισσότερες πληροφορίες: Δ.Γιακουμέλος             6973407094      

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ