Πως τα φρούτα μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στην υγεία μας;

Σύμφωνα με τον κορυφαίο γαστρεντερολόγο Δρ. Saurabh Sethi από το Harvard, κάποια ξεχωρίζουν πραγματικά για τις ιδιότητές τους και αξίζει να έχουν μόνιμη θέση στη διατροφή μας, υπάρχουν όμως και κάποια πολύ δημοφιλή που κάθε άλλο παρά βοηθούν το έντερο, και μάλιστα το πιο “κακό” της λίστας είναι το πιο αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους,  οι υπερώριμες μπανάνες!  Όσο πιο πολύ ωριμάζουν, τόσο μειώνονται οι φυτικές ίνες και το ανθεκτικό άμυλο που λειτουργούν ως πρεβιοτικά, ενώ η περιεκτικότητα σε ζάχαρη, με αποτέλεσμα να φανεί απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να μην τροφοδοτούν σωστά τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου.                                            
                                                                           

Τι κρύβουν τα φρούτα του σήμερα; Από την αρχαία πικρία στη σημερινή γλυκύτητα

Οι άνθρωποι επέλεγαν με μεγαλύτερη γλυκύτητα και λιγότερη πικράδα ή σκληρότητα, ώστε να έχουν καλύτερη γεύση και να καταναλώνονται πιο εύκολα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μπανάνα. Οι άγριες ποικιλίες που υπήρχαν στην αρχαιότητα ήταν μικρές, σκληρές, έντονα πικρές και γεμάτες σπόρους, καθιστώντας τις δύσκολες στην κατανάλωση.

Σήμερα, οι καλλιεργούμενες ποικιλίες, όπως η γνωστή Cavendish, έχουν υποστεί σημαντική γλυκαντική μεταμόρφωση: είναι μεγαλύτερες, πιο μαλακές, χωρίς σπόρους και με περιεκτικότητα σε σάκχαρα περίπου 4–5 φορές υψηλότερη από τις άγριες μορφές (Perrier et al., 2011).

Η γεύση είναι πάντα αυτή που καθορίζει την επιλογή του φρούτου , τα γλυκά εύγεστα και μαλακά είναι η επιλογή των περισσότερων. Ωστόσο, κάποια άτομα δεν είχαν πάντα την ίδια γεύση η γεύση τους μεταλλάχθηκε με τα χρόνια με την επίδραση της καλλιέργειας.

Το πεπόνι και η μπανάνα έχουν κυριολεκτικά μεταμορφωθεί σε σχέση με τις πρώτες μορφές τους.΄Η μεταβολή αυτή αφορά και στην αύξηση της γλυκύτητας κατά 15%

Τα άγρια ​​μήλα ήταν μικρά, πολύ ξινά και σκληρά, με περιεκτικότητα σε σάκχαρα μόλις 2–3%, ενώ οι σύγχρονες ποικιλίες, όπως Gala, Fuji ή Golden Delicious, φτάνουν σε 10–12% ζάχαρη (Marsh et al., 2018). Παρόμοια, τα αρχαία ροδάκινα ήταν μικρότερα, πιο ξινά και με λιγότερο χυμό, ενώ τα κεράσια χαρακτηρίζονταν από έντονη στυφάδα και πικράδα. Η επιλεκτική καλλιέργεια για γλυκά φρούτα ξεκίνησε ήδη στην Κίνα πριν περίπου 2000 χρόνια για τα ροδάκια, και στις μεσογειακές χώρες κατά τη ρωμαϊκή εποχή για τα κεράσια. Οι σύγχρονες ποικιλίες ροδάκινων φτάνουν σε περιεκτικότητα σε σάκχαρα 9–12%, ενώ οι αρχαίες ποικιλίες δεν ξεπερνούσαν το 4–6% (Bai et al., 2018).

Η αλλαγή στη ζάχαρη αυτών των φρούτων επηρεάζει σημαντικά τη γλυκαιμική τους επίδραση στον οργανισμό. Παρότι παραμένουν πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα σημαίνει ότι η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει σε αιχμές γλυκόζης και αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη, κάτι που οι αρχαίοι δεν αντιμετώπιζαν.

Τα φρούτα εκτος από την ωφελιμότητα και τη σχέση τους με τις βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και άρα αυξημένη κατανάλωση γλυκόζης .

Ποια τρόφιμα διατηρούν χαμηλή γλυκύτητα και χαρακτηρίζονται υπερτροφές;

Υπάρχουν άνθρωποι που σχετικά, παρέμειναν σταθερά σε σχέση με τις άγριες μορφές τους, όπως τα βατόμουρα, τα σμέουρα, τα άγρια ​​κεράσια, οι φράουλες των δασών και τα βακίνια (Vaccinium spp.). Αυτά τα διατηρούντα χαμηλή γλυκιά και πιο έντονη ξινάδα, παραμένοντας πιστά στη φυσική τους σύσταση (Burdon et al., 2014)
Τα άγρια ​​φρούτα βατόμουρα σμέουρα,αγριά κεράσια, βακκίνια κλπ διατηρούν χαμηλή γλυκύτητα και υψηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών που προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες, τις μεταβολικές διαταραχές παρέχοντας παράλληλα θρεπτικότητα που τα κατατάσσει ως «υπερτροφή»,super foods.

Φρούτα όπως μάνγκο, σύκα, μπανάνες σταφύλια σε μεγάλες ποσότητες συμβάλλουν στην αύξηση του ηπατικού λίπους οδηγώντας σε νόσο του ήπατου και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Προτιμάμε με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τρώμε γενικά αποτελέσματα με πρωτείνη ή λίπος . Αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση μπανάνας, σύκων, σταφυλιών,μάνκο. Δεν πίνουμε χυμούς.





Σχόλια